Vandaag verander-je-wachtwoorden-dag?

De afgelopen weken zijn we op alle media bestookt met berichten over inloggegevens die op straat zouden liggen. En over sites waarop je kan checken of je inloggegevens c.q. wachtwoord(en) ergens gestolen dus bekend zijn. Het is natuurlijk niet voor niets dat daar zoveel aandacht aan wordt gegeven. Criminelen kunnen met die inloggegevens veel schade aan jou of je bedrijf toebrengen.

Waar checken?
Op de site van de politie of haveibeenpwned.com kon je al langer e-mailadressen checken. Nu kan je dit ook per domein checken: https://gotcha.pw/. Hier kan je bekijken of er wachtwoorden bekend zijn van e-mailadressen binnen jullie domein.

Je ziet van de gevonden inloggegevens alleen de eerste twee letters van het mailadres en van het wachtwoord, maar nog wel herkenbaar. Het zijn misschien oude passwords, maar toch… Vraag je medewerker(s) waarvan je het e-mailadres herkent zijn of haar wachtwoorden gelijk aan te passen.

Verander je wachtwoorden
Het is misschien überhaupt een goed idee om volgende week of zelfs vandaag nog alle wachtwoorden aan te (laten) passen. En niet alleen op het werk, maar ook thuis. Hieronder een aantal tips.

  • Gebruik liefst een passwordmanager: de passwordmanager genereert passwords voor je en je hoeft dan maar één wachtwoord of -zin te onthouden.
  • Op elke site een ander wachtwoord.
  • Gebruik geen afgeleide van je bestaande wachtwoord en nummer niet door: maak een compleet nieuw wachtwoord.
  • Je kan ook een wachtzin maken: moeilijk te hacken en vaak beter te onthouden.
  • Gebruik spaties in je wachtwoord.

Meer informatie
Voor vragen of meer tips, mail ons. We helpen je graag verder alles veilig te houden.

, ,

No comments yet.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© BizQIT Managed Services.
All Rights Reserved.

  

BizQIT Managed Services
tt. Vasumweg 170-D
1033 SH Amsterdam
[email protected] (algemeen)