Is je WiFi publiek proof?

wifi scanSteeds meer mensen hebben een data abonnement op hun telefoon, waardoor we steeds meer verbonden zijn met de rest van de wereld. Maar, als je op vakantie bent heb je vaak niets aan je data abonnement en ben je, net als heel veel mensen die geen data abonnement hebben, afhankelijk van WiFi. Meestal publiek Wifi.

Meld jij je wel eens aan op een publiek WiFi netwerk? Denk je dan na over de beveiliging van jouw telefoon, tablet of laptop? Ik denk dat je daar niet vaak stil bij staat of dat je denkt “het zal wel meevallen”. Maar de cijfers liegen er niet om. elk jaar verdubbelt het aantal cybercrime gevallen en steeds meer devices worden steeds gemakkelijker slachtoffer van hackpogingen.

Veiligheidsscan
In mijn vorige blog wees ik al op de kwaliteit van WiFi en gaf ik tips om een goed WiFi netwerk op te zetten. Een van de vragen die ik dan vaak krijg is hoe kan je controleren of het veilig is? Het antwoord daarop is niet heel eenvoudig te geven. Je kan een soort basis veiligheidsscan door met een programma als Fing te scannen naar andere apparaten in het netwerk als je bent aangemeld. Als je veel andere apparaten ziet, moet je je gelijk weer afmelden en dit WiFi netwerk uit je telefoon wissen. Zo kan je telefoon zich niet zo maar opnieuw aanmelden.

Maar het is en blijft een basisscan. Het is ook mogelijk dat iemand in het cafe waar jij zit een netwerk aanbiedt met precies dezelfde naam, en vervolgens al jouw netwerkverkeer kan onderscheppen. Kan jij zien of het netwerk waar je je aanmeldt echt wel dat van de locatie is of van een hacker?

Het hoe en waarom
De Rabobank heeft echt een punt in hun radiospotjes waarin ze melden dat je je niet moet aanmelden bij onbekende WiFi netwerken. Maar waarom zou je dan nog voor je eigen klanten WiFi moeten aanbieden en hoe doe je dat dan? Hoe maak je je WiFi publiek proof?

Het waarom is erg eenvoudig. Het gaat om service naar je klanten toe en het geeft je de mogelijkheid om te bepalen welke pagina zij het eerste zien als ze ingelogd zijn. Bijvoorbeeld jouw homepage of de pagina waar je je voor de nieuwsbrief kan inschrijven of de aanbiedingen kan laten zien. Er is nog veel meer mogelijk. Door middel van Social Login, waar je je met een account van bijvoorbeeld Facebook moet aanmelden, weet je zelfs precies wie zich aanmeldt en of bezoekers vaak terugkomen. Op basis daarvan kan je je marketing nog scherper targeten.

En het hoe… Uit mijn vorige blog blijkt al dat, hoe technisch onderlegd je ook bent en hoe goed je ook handleidingen kan lezen, je het zeker niet zelf moet gaan doen. Maar je kan ook niet zo maar iemand anders het laten doen waarvan je niet kan controleren of hij er echt verstand van heeft. Voor je het weet gooi je je beveiliging én die van je klanten te grabbel.

Gratis WiFi scan*
Het zou zo maar kunnen dat je nu al een WiFi netwerk hebt, maar twijfelt over de veiligheid daarvan. Als je dat goed wil laten controleren, bieden wij je graag een gratis WiFi scan aan. Op basis daarvan weet jij hoe het netwerk ervoor staat en krijg je zonodig verbeterpunten van ons.

En nee, geen salesverhaal. Hoewel ons bedrijf expert in deze materie is en we MKB ondernemers hier graag bij ondersteunen, wil ik niet op deze manier onze dienstverlening verkopen. Dat is namelijk niet het doel van mijn blogs. Die zijn er om je goed te informeren over de veiligheid en de mogelijkheden van je ICT.

 

, , ,

No comments yet.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© BizQIT Managed Services.
All Rights Reserved.

  

BizQIT Managed Services
tt. Vasumweg 170-D
1033 SH Amsterdam
[email protected] (algemeen)