Internet of Things

iotDe komende jaren staan in het teken van het Internet of Things (IoT). Veel mensen hebben al een thermostaat die op afstand te besturen is. Ook de koelkast, het koffiezetapparaat en de verlichting zijn binnenkort aan de beurt of zijn misschien zelfs al met internet verbonden. Zelf kan ik de verwarming op afstand al aanzetten als ik onderweg naar huis ben en ik sta op het punt om ook dat te automatiseren, zodat de kachel weet dat ik over 15 minuten thuis ben en alvast aangaat. De mogelijkheden zijn enorm. Ook de opkomst van domotica is zo’n interessante ontwikkeling die heel erg nauw verbonden is met het IoT.

Ik schrijf bijna elke maand over security, en ook deze maand gaat het daar weer over. Je kan je voorstellen dat het voor hackers heel interessant is om te weten hoe warm het bij je thuis is, want als het bijvoorbeeld ergens onder de 18 graden is, is dat interessante informatie die ze aan het dievengilde kunnen verkopen want je bent dan waarschijnlijk niet thuis. En op parkeerterreinen wordt door het dievengilde met bluetooth-detectors rondgelopen. Zo vinden ze apparaten met bluetooth (telefoons, tablets etc) en kunnen ze gericht auto’s openbreken.

Meer tandpasta
Even een zijstap: heel wat jaren geleden had een tandpastafabrikant een wedstrijd uitgeschreven voor marketingstudenten met als doel een omzetverhoging van 10% op de tandpasta. Heel veel goede ideeën kwamen binnen, grote campagnes, televisiereclame, radioreclame en andere slinkse marketingtrucs. De winnaar was echter geen marketingstudent. Het was iemand die heel logisch kon nadenken: wat nou, als je de opening van de tube 10% groter maakt? De meeste mensen merken dat niet, en knijpen nog steeds dezelfde lengte uit de tube. Het idee werd uitgevoerd en de omzet steeg daadwerkelijk bijna 10%.

WC-eend effect
Nu het volgende. Diverse energieaanbieders bieden een met internet verbonden thermostaat aan, met als slogan dat hij slim is en je energie gaat besparen. Naast het feit dat ik de eerste persoon nog moet ontmoeten die er daadwerkelijk energie mee bespaart, vraag ik me dan af… wat nou als het energiebedrijf er voor zorgt dat de thermostaat de temperatuur 0,2 graden lager wordt gemeten. Dan zal niet alleen jouw thermostaat, maar ook die van alle andere gebruikers, het huis 0,2 graden verder verwarmen om aan de juiste temperatuur te komen. Hoe veel denk je dat dat op jaarbasis oplevert voor de energiemaatschappij? Of als hij 2 minuten eerder begint met stoken en 2 minuten later stopt? Ik vermoed wel dat het energiebedrijf dan door de mand zou vallen, dus misschien denk ik wel te zwart, maar het zou je wel aan het denken moeten zetten over belangenverstrengeling in het kader van het Internet of Things. Wie verdient er en waarmee? Pas op voor het ‘wc-eend effect’.

Lek in de koelkast
Een andere kant aan het Internet of Things is dat er allemaal nieuwe spelers op de markt komen met nieuwe apparatuur. Je kan niet controleren hoe goed ze de beveiliging hebben geregeld. Hoe veilig is bijvoorbeeld je babyfoon? Kan de hele wereld meekijken? Een recent onderzoek door Kaspersky heeft aangetoond dat elk IoT apparaat minimaal één lek heeft. Of die ooit gevonden wordt, is een tweede. Dat hangt af van hoeveel er te verdienen is met het vinden van het lek, dus ook hoe vaak het apparaat verkocht wordt. Maar let op: er zijn heel veel dingen interessant. Als jouw koelkast bijhoudt van wat er in staat en dat verandert een aantal dagen niet, dan ben je hoogstwaarschijnlijk op vakantie! Interessante info… Ook heeft Kaspersky ontdekt dat elke fabrikant (die zij onderzochten) zich bewust is van het risico van het IoT, en ook daadwerkelijk aandacht besteedt aan de security. Maar wees gewaarschuwd: de hackers lopen altijd minimaal één stap voor op de ontwikkelaars!

Laat je dus altijd goed informeren als je iets gaat kopen wat op de een of andere manier op internet wordt aangesloten. Zoek ervaringen op van andere mensen met hetzelfde apparaat en onderzoek of er beveiligingsproblemen van bekend zijn. Zo heb je zelf voldoende onderzoek gedaan naar eventuele risico’s. En denk ook eens aan een goede firewall thuis. Thuis is inkomend verkeer vaak wel geblokkeerd, maar verkeer naar buiten staat altijd helemaal open en ook kunnen apparaten binnen jouw huis elkaar altijd wel vinden en dat is best een groot veiligheidsrisico. Om echt veilig te zijn, zal je ook binnen de muren van je eigen huis moeten gaan werken met VLAN’s om apparaten van elkaar te scheiden! Dit is best geavanceerde materie, maar helaas is het wel nodig! Schakel eventueel een expert in om je hierbij te helpen.

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© BizQIT Managed Services.
All Rights Reserved.

  

BizQIT Managed Services
tt. Vasumweg 170-D
1033 SH Amsterdam
[email protected] (algemeen)