In de greep van ransomware

ransomwareIedereen heeft er wel eens mee te maken gehad of heeft erover gehoord: ransomware. Ransomware staat voor gijzelingssoftware en is op dit moment de snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit. Kort gezegd: je klikt ergens onbewust op een link of opent een bijlage bij een mail en je bent gevangen. Je computer vertelt je dat je bestanden zijn versleuteld en dat je tegen betaling weer gebruik van je computer kan maken. 

Er zijn grofweg een tweetal varianten: de eerste is gemaakt door ‘luie’ hackers. Je bestanden zijn dan helemaal niet versleuteld, maar ze doen alsof. Als je betaalt, halen ze de vervelende melding weg en kan je weer aan de slag. De tweede vorm versleutelt de bestanden echt en deze worden na betaling weer hersteld.

Als je alle varianten van de ransomware meetelt zijn er nu duizenden varianten in omloop. De kans is best groot dat je een keer ongewild slachtoffer wordt van deze methode. Ik heb al meerdere keren in mijn omgeving gehoord dat iemand besmet was en heb inmiddels al diverse van die computers moeten bevrijden van het virus.

Politievirus
Soms doen de hackers hun best om het zo te laten lijken dat de politie je computer heeft gegijzeld, omdat je iets illegaals op internet zou hebben gedaan. Onzin natuurlijk. Het is een strategie om de melding aan de ene kant meer serieus te laten lijken en aan de andere kant om aangifte van afpersing te voorkomen. Het lijkt immers alsof de politie al betrokken is. De politie heeft daarom ook zelf een speciale themapagina aan het ransomware virus gewijd.

Afrekenen in bitcoins
Het is een nieuw businessmodel. Vroeger werd je computer gehacked, zodat je bijvoorbeeld meer of andere advertenties te zien kreeg of je creditcard gegevens werden gestolen. Tegenwoordig zie je dat de hacker veel meer op zoek is naar snel geld. Geld dat vaak in bitcoins afgerekend moet worden, zodat er geen spoor van de hackers te vinden is. Bitcoin is een geldvorm die buiten de banken om werkt en daardoor bijzonder lastig te traceren is.

Vaak gaat het om bedragen tussen de 50 en 500 euro. En inderdaad blijkt in de praktijk dat als je betaalt, je inderdaad weer toegang krijgt. Als ze de toegang namelijk niet zouden herstellen dan werkt dat tegen ze. Steeds minder ‘slachtoffer’s zouden dan nog betalen.

Wat kan je doen?
Hoe kan je jezelf het beste beschermen? Zorg allereerst voor een goed anti-virus programma. Vertrouw niet alleen op het standaard product dat in Windows zit. Dat is echt niet afdoende. Zelf werken wij met F-Secure en uiteraard zijn er nog andere goede in omloop. Zorg dat je anti-virus gemanaged wordt. Dat wil zeggen dat een deskundig iemand in de gaten houdt of alles up-to-date en in orde is. Dat kost vaak maar een paar euro per maand.

En daarnaast natuurlijk een goede back-up. Het kan namelijk altijd zijn dat jij een van de eerste slachtoffers bent van een nieuwe variant. Een die nog niet in je anti-virus zit. Mocht je dan besmet raken dan hoef je niet te betalen maar kan je een backup herstellen. Let op: als je besmet wordt, pakt zo’n virus alle bestanden die hij pakken kan. Als je dus je back-up op een usb-schijf maakt, heb je grote kans dat het virus ook daar zijn slag slaat. Dan is ook je back-up verdwenen… Een goede back-up maak je met back-up software en de back-up staat ergens online op internet.

Laatste tip
Zorg dat je altijd oplet bij wat je doet. Open geen onbekende of vreemde mails, gebruik geen illegale software en pas heel erg goed op als je dingen van internet downloadt. Je weet het allemaal wel, maar het kan toch geen kwaad om er nog eens extra attent op te zijn.


wifi scan homeGratis Wifi scan
We hebben nog een aantal gratis Wifi scans beschikbaar. Zie voor de voorwaarden mijn vorige blog Is je Wifi publiek proof?. Die voorwaarden zijn ook op deze scans van toepassing.

, , ,

Comments are closed.

© BizQIT Managed Services.
All Rights Reserved.

  

BizQIT Managed Services
Binairstraat 19
1033 MN Amsterdam
[email protected] (algemeen)