Huis van de Toekomst

Wie kent Chriet Titulaer nog? In 1989 opende hij samen met Ed Nijpels – de toenmalige minister van VROM – het Huis van de Toekomst. Dit huis was voor die tijd enorm revolutionair vanwege de gebruikte technologie. Het had zonnepanelen, een centraal stofzuigersysteem en stemherkenning. De technologie die je huis ‘slimmer’ maakt, werd ook toen al domotica genoemd. ‘Domotica’ is een samentrekking van het Latijnse woord Domus (huis) en -tica, dat lijkt te duiden op ‘toegepaste wetenschap’. Domotica is dus eigenlijk een ander woord voor huisautomatisering.

In 2016 zijn zonnepanelen een beetje saai, stemherkenning heb je al jaren op je mobiel en een centraal afzuigsysteem is al geëvolueerd tot stofzuigrobot. Maar als al in 1989 in het Huis van de Toekomst de verlichting automatisch aanging als je thuiskwam waarom drukken we dan nu nog op een lichtschakelaar of draaien we aan dimmers om de juiste sfeer te bereiken? En wordt de TV net als de radio nog steeds handmatig met een afstandsbediening aangezet? Na 27 jaar lijken we nog niet veel verder te zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat domotica nog wordt gezien als een gadget voor experts en is daarom nog niet echt doorgedrongen in onze huisomgeving.

Intelligent
Eenvoudige domotica zoals de schakelaars van Klik aan/Klik uit kennen we allemaal en zijn een begin. Eenvoudig te installeren en met een afstandsbediening te bedienen. Klik aan/Klik uit is ondertussen ook iets verder; de verlichting kan nu ook geschakeld worden op tijd. Maar veel intelligenter wordt het niet. Klik aan/Klik uit stekkers kunnen namelijk alleen signalen ontvangen en niet versturen. Het kan dus niet melden of de lamp aan staat, hoeveel stroom er wordt verbruikt en wat de lichtsterkte is. Deze informatie hebben we wel nodig om een huis of een kantoor echt ‘intelligent’ te maken.

Het kan!
Ik zet de TV aan. Een sensor in de stekker ontdekt dat de TV stroom vraagt en geeft dit door aan de huiscentrale. De huiscentrale stuurt vervolgens de lampen aan, deze gaan iets minder fel branden. De sensor stuurt ook een signaal naar de versterker, deze schakelt automatisch over op het geluid van de TV en zet de tuner (radio) uit. De gordijnen gaan automatisch halfdicht, zodat de lichtinval van buiten niet spiegelt in de TV. En dat zonder dat je overal kabels hoeft te trekken. Het kan!

Passie
Domotica is bij de ICT’ers van BizQIT al een hele tijd ingeburgerd. We hebben de technieken zelf al getest en gebruikt in onze huizen. Wij vinden het leuk om het uiterste te halen uit deze apparaten. En de oplossingen die we daarbij hebben bedacht en uitgewerkt, hebben we beschreven in praktijkcases waar iedereen wat aan heeft. Wij vinden namelijk dat domotica niet alleen voor experts is. Met deze passie hebben we ook een website met webshop gemaakt: Gomotica.nl. Op deze site delen we onze kennis, praktijkcases en alles wat er nodig is om ook jouw kantoor of huis slimmer te maken. Deze website bevat alle producten die wij zelf gebruikt hebben. En daar stopt het niet. We zoeken verder naar goede merken en producten om onze huizen slimmer te maken. Deze testen we, beschrijven we en plaatsen we vervolgens op de website.

Voor beginners
Ben je beginner op dit gebied, maar wel geïnteresseerd? Bezoek dan Gomotica.nl en kijk eens rond wat er allemaal mogelijk is. Op dit moment concentreren we ons nog op verlichting en sensoren voor deuren, vocht, licht, beweging en temperatuur. Maar binnenkort koppelen we ook de slimme thermostaat aan o  nze systemen en dan wordt het nog leuker. Als deze is gekoppeld gaat de kachel het huis verwarmen als ik bij het werk in de auto stap en mijn telefoon ziet dat ik naar huis navigeer. Zodra ik binnen ben gaat de verlichting aan en is het huis lekker warm. Dat is een Huis van de Toekomst!

Hulp onderweg
Begin met een eenvoudige installatie. Hulp onderweg nodig? Dan bel je ons, want wij helpen je graag. Ook als je alleen maar benieuwd bent naar wat er allemaal mogelijk is. Want ook dat is Gomotica.nl. We delen onze kennis en passie graag met jou. En wil je het liever niet zelf doen of op weg geholpen worden dan kan je op Gomotica.nl ook een ervaren technisch installateur vinden die je daarbij kan helpen. Voor een vaste prijs installeert deze installateur drie domotica-producten bij jou thuis of op kantoor en legt je het een en ander uit zodat je er zelf mee verder kan.

De webshop van Gomotica.nl is al open en je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. We hopen dat je ook enthousiast wordt over domotica. Misschien wel zo enthousiast, dat je zelf je eigen oplossingen bedenkt en ons je praktijkcase, filmpjes en foto’s toestuurt om op de site te plaatsen. We belonen je hiervoor met een leuke korting!

No comments yet.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© BizQIT Managed Services.
All Rights Reserved.

  

BizQIT Managed Services
Binairstraat 19
1033 MN Amsterdam
[email protected] (algemeen)